Thijs vertelt dat de parkeerplaats van het oude Philipsterrein straks een park wordt waar weer ruimte komt voor een beek die er vroeger liep. “Omdat de vergroeningopgave in Eindhoven zo groot is, gaat het om de optelsom van talloze locaties die groener worden en waar meer ruimte komt voor water. De Dommel die door de stad stroomt, krijgt bijvoorbeeld een bredere bedding. Door dit alles neemt de hittestress zienderogen af.”
Volgens de wethouder kun je het effect ook zien op satellietbeelden die hij van zijn ambtenaren krijgt. Daarop is zichtbaar hoe heet het op een zomerdag op diverse plekken is. “Als je de opnamen van verschillende jaren met elkaar vergelijkt, zie je hoe groot het effect is, maar ook dat er nog heel wat moet gebeuren om ’s zomers minder hittestress in Eindhoven te hebben.”
De metamorfose van het Clausplein is een belangrijke stap in het vergroenen van de stad. Dat is positief voor menen die door de stad wandelen, voor de biodiversiteit en voor lokale ondernemers. En het helpt tegen extreme hitte of wateroverlast. Rik Thijs: “Zo’n geslaagd project is ook echt wel nodig als voorbeeld hoe het anders kan, omdat er vanwege de beoogde woningbouw nog een enorme opgave ligt om de stad voldoende groen en klimaatadaptief te maken.”