1 mei 2020
Nav het feit dat u bezorgd bent. Dat zijn wij ook. En misschien nog wel meer nu corona in het land is. U gaat daar niet op in, maar het maakt ons gesprek nog minder theoretisch dan het al was hiervoor:
Wij zijn ook bezorgd over het feit dat binnenkort ongekende aantallen mensen in Nederland hun al dan niet vaste baan kwijt zijn.
Wij zijn bezorgd over de mensen die voorafgaand aan de corona crisis al weinig aan het bestaande systeem hadden. Vele gezinnen met financiële problemen, werkende armen.
Wij zijn bezorgd over de armoedeval die door ons toeslagensysteem voor veel stilstand zorgt.
Wij zijn bezorgd over het feit dat de 'sociale zekerheid' ontmaskerd is als een overgecontroleerd wantrouwend apparaat waar mensen door de belastingdienst op willekeurige wijze zwaar op achterstand zijn gezet in het leven.
Het huidige systeem was al aan een evaluatie toe. Daar is het kabinet nu ook zo mogelijk versneld mee bezig. En er worden geen halve gedachten ontwikkeld gelukkig. Een voorpreefje stond gisteren in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/30/toeslagen-schrappen-dat-gaat-een-pr...
Wat mij betreft doen we dit helemaal niet om Rutte aan een volgende termijn te helpen, maar omdat zelfs Rutte en Heerma/Omtzigt en Koolmees en Segers van de coalitiepartijen van nu, zien dat dit zo nooit de bedoeling is geweest. Daar zijn we het gelukkig over eens, lees ik verderop in uw bericht.
Het verschil tussen ons is misschien ook nog niet dat we besluiten niet meer in de oude groef verder te gaan - in deze crisisbestrijding - waar het de bonus en miljoenensteun van de sterke schouders voor hun bedrijf betreft en het schouderklopje vanwege hun nationaal belang. Maar als we daarbij ook kiezen voor een basisinkomen voor iedereen krijgt de CEO van KLM ook 1000 euro inderdaad, maar niets meer en ook niets minder. En over de rest van zijn inkomen e.d. gaat hij netjes belasting betalen. Bovendien is het fijn dat dan alle andere mensen zonder formulieren in te vullen ook eindelijk die 1000 euro krijgen, waar ze soms al jaren broodnodig behoefte aan hebben. Er ligt een taak om de mensen onderaan het inkomensgebouw eindelijk recht te doen en de mensen bovenaan aan te spreken op hun positie. Dat laatste is misschien moeilijker dan het eerste, maar moeten de 'armen' echt blijven wachten tot we de rijken zo ver gekregen hebben?
En onvoorwaardelijk, dat klinkt gek inderdaad, maar het betekent:
geen formulieren,
geen controlemechanisme tot achter de komma,
geen stigma (=discriminatie),
geen ambtelijke rompslomp,
geen willekeur aan de balie.
Klinkt dit goed of niet? Of willen we al deze mechanismen koste wat kost echt in stand houden zeker in deze tijden waarin andere aandachtspunten misschien toch net iets relevanter/urgenter zijn?
U zegt dat u voor het basisinkomen bent in de vorm van de bijstand. Dat is goed om te horen. Helaas hebben niet alleen mensen met een bijstandsuitkering het nodig. Ook mensen met een te drukke dure baan lijden massaal aan burn-out helaas. Ook mensen met een regulier arbeidscontract worden vaak onderbetaald. Ook mensen met een flexcontract voelen niet echt een bodem onder hun voeten, al komen ze elke ochtend keurig op tijd uit hun bed. De huidige Nederlandse economie heeft (ook voor de koopkracht) behoefte aan zekerheid. En wel graag eerlijker verdeeld dan nu met de economische coronamaatregelen, die door de stichting van de arbeid (vakbonden en werkgevers) onderhandeld zijn en nauwelijks met zicht op vitale beroepen, mensen in de informele economie, zoals vrijwilligers, maar ook gepensioneerden etc.etc.
De problemen waar we momenteel met corona voor staan betreffen economische kraters van enorme omvang. In Hong Kong, Macau, Singapore en inmiddels ook de VS en Japan, zien ze even geen andere oplossing dan een onvoorwaardelijk bedrag aan de hele bevolking over te maken. Nood breekt wet. Ons land ziet er nog zonnig en aangeharkt uit, maar je hoeft maar naar landen om ons heen te kijken om te zien wat een serieuze economische crisis (2008) kan doen met landen en mensen om te zien dat wij hier deze keer niet aan gaan ontkomen waarschijnlijk . Er is meer nodig dan de klassieke rode brandweerwagen. We hebben blusvliegtuigen nodig, helikoptergeld en meer. We kunnen het erop aan laten komen natuurlijk en netjes binnen de bestaande lijntjes blijven kleuren, maar de 20e eeuwse geschiedenis vertelt ons helaas dat economische crises niet vanzelf opgelost raken als we niet actief behulpzaam zijn bij het behoud van onderlinge saamhorigheid, om het even zacht te zeggen. Ik schreef hier onlangs nog over: https://basisinkomen.nl/gezondheid-en-zekerheid-voor-iedereen-een-algeme...
We moeten de zaak - zeker ook in deze tijd waarin gezondheid ons meer dan ooit bepaald - ook echt breder bezien qua kosten en baten: De problemen waar we voor staan betreffen ook gezondheidsverschillen, die nu scherp zichtbaar worden en ons voor de morele dilemma's stellen, waar de economie nu voor op 2e plaats moet komen. Zou het zinvol zijn om in het denken naar de toekomst ons te realiseren dat het uitbannen van burn-out als eerste beroepsziekte, nuttig kan zijn; dat een ontspannen samenleving helpt om thuis te kunnen werken, scholen en systemen mee te ondersteunen, Zou het behulpzaam zijn als het Nederlandse toeslagensysteem als ziekmaker en stressfactor uit de top 10 van het RIVM zou verdwijnen? En hebt u zich gerealiseerd dat de publieke sector natuurlijk ook een basisinkomen krijgt: borstzak vestzak, maar dan snel, eenvoudig en toekomstgericht. Deze factoren meenemen bij het nadenken over de toekomst van werken en leven in Nederland is misschien toch een goed idee. Die breedte zoeken die we ook zien bij het Breed Welzijn Principe. Er zijn allerlei manieren om dit te financieren. Die van u is er maar 1. Het zou helpen als de overheid meer belastingen van grote bedrijven en milieuvervuilers binnen kan halen en ook op andere manieren naar de belasting kijkt om de kosten te dekken van een basisinkomen, maar anders kunnen we misschien ook wel stellen dat het basisinkomen de eigen kosten terug betaald in een beter gevoel en realisatie van welzijn voor de hele maatschappij. Mag dat wat kosten? Zo niet, hoe zou u het onderhoud van welzijn dan wel willen organiseren? Een vraag die vooral ook in deze tijd best als relevant kan worden aangemerkt.
Bovendien waardeer ik het zeer dat u zo bezorgd bent om de staatskas, maar momenteel zijn zelfs Rutte en Hoekstra daar minder mee bezig dan ze oorspronkelijk hadden gewild, denk ik. We moeten een samenleving bij elkaar zien te houden. Ik denk dat we als GroenLinksers het erover eens kunnen zijn dat de overheid er is voor de mensen en niet andersom. Als econoom is het goed dat u berekent wat dat moet kosten, maar dat het wat mag kosten als mensen het moeilijk hebben, is voor heel Nederland gelukkig een gegeven. Hoe kunnen we de samenleving bij elkaar houden, moed geven en echt perspectief. Niet alleen door een inzamelingsactie te houden voor de voedselbank en de zwervers in hotels te huisvesten.... Hoe nobel dat ook is, het is alleen een hoopgevend begin van een switch ten goede en een antwoord op de vragen van deze tijd.
Goed dat u zelf ook hebt gerekend aan het basisinkomen. Maar jammer dat u vergeten bent de kosten van het huidige systeem ernaast te zetten. Die zijn ook moeilijk te beschrijven, maar het zou helpen in de vergelijking. Of is het huidige systeem gratis en beroemd om zijn effectiviteit om de problemen waar we voor staan op te lossen? Dan heb ik niets gezegd natuurlijk.
Wat betreft onze kiezers.....
Momenteel ziet het ernaar uit dat regeringspartij en redelijk alternatief, D66, het onderwerp in het verkiezingsprogramma op gaat nemen, doorberekend en al. Het plan van de werkgroep binnen D66 is om het - als ze in de regering blijven - binnen 8 jaar in te voeren. Klinkt echt vaag en hippie-achtig? Nee. de mensen bij D66 die bezig zijn met sociaal beleid en armoede zien geen betere weg meer helaas. Er moet echt iets gebeuren en wel snel.
GroenLinks heeft het basisinkomen in haar DNA vervat. Veel kiezers denken al dat wij als partij voorstander zijn, omdat het logisch past in ons duurzame, toekomstbestendige welzijnsdenken. Veel kiezers zouden het juist niet begrijpen als ze het onderwerp niet terug vinden in ons programma. Gelukkig hoeven wij ze niet teleur te stellen, want de programmacommissie zit ook met de handen in het sociaal economische haar momenteel: in deze tijd waarin nieuwe noodzakelijkheden boven komen drijven komt het aan op moed en creativiteit. Wij kunnen wellicht helpen met het organiseren van draagvlak voor moedige keuzes.
Tenzij uw verhaal natuurlijk sterker is: misschien kunt u nog toelichten wat het wenkend perspectief is van de bestaande systemen en regelingen sowieso en al helemaal in coronatijd? Daarover lazen we helaas nog niet zoveel in uw reactie op onze plannen. Vandaar dat ik het vraag.
Ik schreef deze tekst op persoonlijke titel, maar ik ben lid van de denktank basisinkomen. Mocht u/jij, lezer, meer willen weten, neem gerust contact op: basisinkomengroenlinks@gmail.com