‘Meer Lilian & Lilianne & Sigrid & Jesse’. Met die poster zette de campagne van GroenLinks het gelijktijdig verschenen essay ‘Keerpunt 21’ van Jesse Klaver kracht bij. Centrale punt: GroenLinks gaat campagne voeren voor progressief Nederland, niet alleen voor GroenLinks. Daarbij werd de definitie van wat progressief is gemakshalve nogal opgerekt en kwam het woord links, buiten de partijnaam, al helemaal niet in het stuk voor. Dat is voor kiezers – en ook voor behoorlijk wat leden – een verwarrende boodschap. Als het niet uitmaakt op welke progressieve partij je stemt, wat is dan nog het bestaansrecht van GroenLinks?
Verkiezingen win je niet door op voorhand allerlei verschillen onder het tapijt te vegen onder het mom van samenwerking. In een pluriforme meerpartijendemocratie doen die verschillen er namelijk toe. Het gaat dan niet alleen om progressief versus conservatief of links versus rechts. De kiezer bepaalt de stem op basis van een breed pallet aan thema’s en, ja, ook nog eens op basis van een al dan niet overtuigende presentatie.
Door in de campagne te stellen dat het geen wezenlijk verschil uitmaakt of mensen stemmen op GroenLinks, SP, PvdA of D66, geeft GroenLinks aan dat het eigenlijk niet uitmaakt of je vóór of tegen Europese integratie, natuurbescherming of inkomensnivellering bent. Want zo uiteenlopend zijn de standpunten in dit ‘progressieve’ blok. Wil GroenLinks zichzelf niet irrelevant maken, is het zaak om volstrekt duidelijk te zijn over de eigen idealen en standpunten. Die zitten, traditioneel, in de linkerbovenhoek van het spectrum: progressief, groen en sociaal. Dat betekent ook dat er essentiële verschillen zijn met andere partijen in dit politieke kwadrant.
Juist aan het helder en aantrekkelijk formuleren van de eigen idealen heeft het in de campagne ontbroken. Waar Klaver in het verleden schijnbaar moeiteloos wist te enthousiasmeren op thema’s als tweedeling, klimaat en diversiteit, kwam de boodschap ditmaal nauwelijks uit de verf. Sterker nog, er leek vanuit de campagne niet eens moeite voor gedaan te worden. Mensen weten inmiddels wel waar GroenLinks voor staat, lijkt de gedachte. Een denkbeeld waar GroenLinks zich de afgelopen vijfentwintig jaar al vaker aan vergaloppeerd heeft.