De evenwichtsoefening tussen rivaliteit (over democratische waarden) en samenwerking (op ecologisch gebied) met China is al moeilijk genoeg; Europese verdeeldheid vergroot de kans op ongelukken. Moet de oorlog echt tot aan de voordeur komen voordat EU-landen de gelederen sluiten, zoals ze in overgrote meerderheid deden toen Rusland Oekraïne van de kaart probeerde te vegen?
De Europese defensie kampt met versnippering, dubbelingen en een gebrek aan interoperabiliteit tussen nationale strijdkrachten. Terwijl het Amerikaanse leger 30 grote wapensystemen gebruikt, hebben de krijgsmachten van de EU er ongeveer 180.[8] Dit gemis aan samenhang is een verkwisting van overheidsgeld, materialen en menskracht. Het vermindert onze collectieve slagkracht, wat des te zorgwekkender is nu Ruslands imperialisme ons dwingt om afschrikking weer serieus te nemen.
De EU kan zich deze costs of non-Europe niet langer veroorloven. Dit zou nog sterker gelden voor een EU zonder groei. Zij zou voor hechtere samenwerking moeten kiezen. Dat betekent met één stem spreken: geen veto's meer in het buitenlands en veiligheidsbeleid, een EU-minister van Buitenlandse Zaken, een EU-zetel in de VN-Veiligheidsraad. Het betekent ook serieus werk maken van defensie-integratie. Nederland geeft het voorbeeld: alle brigades van de Koninklijke Landmacht zijn inmiddels onderdeel van Duitse divisies.
In de wereldwijde wedijver tussen democratie en autocratie kunnen de VS bij de volgende presidentsverkiezingen wegvallen uit ons kamp, als Trump of een Trumpist zegeviert. Hoe dan ook zullen de VS hun defensie steeds meer richten op dreigingen uit China in plaats van Rusland.[9] Daarom zal ook een post-groei-EU haar militaire veiligheid minder afhankelijk moeten maken van de VS. Om de lacunes in de Europese defensiecapaciteiten op te vullen, dienen nieuwe wapensystemen te worden aangeschaft.[10] Het is cruciaal dat lidstaten dit samen doen. Dat bespaart kosten en bevordert interoperabiliteit. Het kan een beslissende stap zijn naar integratie van de strijdkrachten. (Zie het interview met Sven Biscop in deze Helling.)
Gezamenlijke verdediging betekent ook: langdurige steun voor de verdediging en wederopbouw van Oekraïne. Een brede benadering van veiligheid omvat tevens ontwikkelingssamenwerking en klimaatsteun aan het mondiale Zuiden. Dit alles telt op tot een forse factuur voor een EU zonder bbp-groei, maar de degrowth-beweging onderstreept terecht dat het algemeen belang zwaarder moet wegen dan excessieve privéconsumptie. Een post-groei-EU zou er goed aan doen om diplomatie, defensie en internationale samenwerking op te nemen in de lijst van hoogwaardige publieke voorzieningen die zij nastreeft.
De Unie uitbreiden en verdiepen
Een post-groei-EU kan niet zonder bondgenoten. Die verschaffen meer middelen, meer legitimiteit. Nu de VS na de verkiezingen van 2024 wel eens zouden kunnen afglijden naar autoritarisme, isolationisme en klimaatontkenning, kan de EU het zich niet veroorloven nog meer bondgenoten te verliezen. Zij moet het Verenigd Koninkrijk dicht bij zich houden en benadrukken dat de deur openstaat voor herintreding. EU-lidmaatschap is de sterkste vorm van bondgenootschap.
Toetreding van de Westelijke Balkan, Oekraïne en Moldavië zou een nog grotere geopolitieke noodzaak worden voor een post-groei-EU. Zo’n EU moet ruimte bieden aan een agenda van 'groene groei' in nieuwe lidstaten die de economische kloof met de oudere lidstaten willen verkleinen of aan naoorlogse wederopbouw werken. Als Oekraïne de Russische aanval overleeft, met onze hulp, kan het land al vóór toetreding een formidabele bondgenoot worden, die morele en militaire kracht inbrengt.[11]
Er zit spanning tussen het verdiepen en het uitbreiden van de EU. Hoe meer leden, hoe moeilijker het is om overeenstemming te bereiken. Dit is vooral het geval als nationale regeringen de waarden uit het EU-verdrag, waarvoor ze ooit getekend hebben, aan hun laars lappen. Er is maar één saboteur nodig, zoals de autoritaire Hongaarse regering vandaag de dag, om het wederzijds vertrouwen te ondermijnen en de besluitvorming lam te leggen.
Daarom moet EU-uitbreiding gepaard gaan met verruiming van meerderheidsbesluitvorming en een steviger toezicht op democratie, rechtsstaat en mensenrechten binnen de grenzen van de EU. Dit is geen overdreven bemoeizucht, want de ondermijning van Europese waarden in één land raakt ons allemaal. De regels waar we naar leven zijn deels tot stand gekomen door supranationale besluitvorming waarin elke lidstaat een stem heeft, dus één lidstaat die tot autocratie vervalt bezoedelt het democratische karakter van alle andere lidstaten. De positie van de EU als wereldspeler hangt niet alleen af van haar diplomatieke, economische en militaire kracht, maar ook van de naleving van haar eigen waarden. Tot slot is de veiligheid van de EU in het geding wanneer, zoals in het Hongarije van Viktor Orbán, de uitholling van de democratie hand in hand gaat met avances naar Moskou en Beijing.
De EU moet een bondgenoot zijn van burgers die terugvechten tegen democratisch verval. In het geval van Hongarije is het bewijs van ernstige schendingen van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten zo overweldigend dat de lopende artikel 7-procedure tegen Hongarije dringend dient te worden doorgezet, wat moet leiden tot de schorsing van het stemrecht van de regering-Orbán in de Raad van de EU. De EU-instellingen moeten veel beter gebruik maken van hun bestaande instrumenten om de Europese waarden – en daarmee de rechten van burgers en ingezetenen – te beschermen.[12]
Reacties
03 januari 24
Jan Schakel
Europa een leidende grootmacht onder meer door degrowth
Overtuig Europeanen 'en masse' door goed geformuleerde 'oneliners' bij herhaling te lanceren (met nadere uitleg ervan 'achter de hand' beschikbaar), bijvoorbeeld:
- EU-landen moeten de gelederen sluiten om op wereldniveau mee te kunnen blijven doen.
- EU-landen moeten samenwerken en integreren tot een 'grootmacht' met betrekking tot economie,
defensie, en buitenlandpolitiek.
- EU-landen nemen het voortouw in de aanpak van de klimaatcrisis door economisch te 'ontgroeien'.en
CO2-uitstoot af te bouwen.
- EU-landen respecteren de zelfstandigheid van volken, gemeenschappen en landen, en hun recht op
zelfverdediging; zij wijzen agressief geweld af om eenzijdige doelen te bereiken.
- EU-landen ontwikkelen plannen om voor vluchtelingen en asielzoekers een waardige plaats gereed
te maken om te leven en te werken, en zo een wereldwijd groeiend probleem op te lossen..