Ook zou er meer aandacht moeten komen voor de invloed van begrotingsbeleid op de arbeidsparticipatie, lonen en productiviteit. In plaats van de economische output en werkgelegenheid proberen te stabiliseren zouden we deze moeten maximaliseren. En in plaats van steeds weer bezuinigen om de overheidsschuld te verlagen, zouden we deze juist moeten beheersen door middel van structurele hervormingen, waaronder de denktank ook herverdelingsmaatregelen rekent.
De voorstellen van de denktank zijn een voorbeeld hoe begrotingsbeleid slimmer kan op basis van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten, iets dat cruciaal is om onnodige zuinigheid te voorkomen en genoeg middelen beschikbaar te stellen om de grote problemen van deze tijd op te lossen.
Een tweede voorbeeld komt uit de Verenigde Staten. Nu iedereen het heeft over inflatie pleit onder andere de denktank Employ America voor een nieuwe manier van prijsstijgingen aanpakken. De kern van hun argument is dat de standaard aanpak voor inflatie om met monetair beleid de algemene rentestand te verhogen vaak een lompe en ineffectieve werkwijze is. Het heeft veel nadelige effecten aangezien het de hele economie afremt en de werkloosheid verhoogt.
Zij stellen daarom een meer gerichte aanpak voor die zich richt op de sectoren waar de prijsstijgingen plaatsvinden. Door middel van gerichte begrotingsmaatregelen en structurele hervormingen kunnen aanbod en vraag problemen in de relevante sectoren op een effectieve en eerlijke wijze worden aangepakt.
Hierbij bouwen zij voort op recent onderzoek van onder andere de Bank voor Internationale Betalingen, de bank voor centrale banken, waarin wordt gevonden dat prijsstijgingen de afgelopen decennia grotendeels, en in een toenemende mate, voortkomen uit sector specifieke, en niet economie brede, ontwikkelingen. Zo heeft monetair beleid steeds minder grip op inflatie aangezien het op een steeds kleinere groep van prijzen, met name in de dienstensectoren, invloed heeft.
Een krachtig weerwoord
Hoe belangrijk een sterk verhaal over economie kan zijn blijkt uit recente discussies rondom de hogere prijzen, met name in de energiesector. De fossiele sector en haar politieke partners grijpen hun kans om burgers wijs te maken dat de energietransitie te snel gaat en burgers onnodig veel kosten oplevert, zoals de vooraanstaande economisch historicus Adam Tooze beschrijft.
Een krachtig weerwoord is op dit soort momenten nodig. Een tegenverhaal waarin bijvoorbeeld helder wordt uitgelegd waar de prijsstijgingen vandaan komen (geopolitiek, corona) en welk beleid hogere kosten voor burgers kan voorkomen zonder de energietransitie te vertragen. Als GroenLinks zich kan ontwikkelen tot een partij die in het publieke debat scherp is op economische onderwerpen, zullen kiezers haar wellicht steeds meer gaan vertrouwen met de economie.
En terwijl het economisch denken snel veranderd onder beleidsexperts, loopt de politiek hier vaak aanzienlijk op achter. Er ligt dus een belangrijke kans voor GroenLinks om een voorloper in het economisch denken te zijn.
Dank aan Joris Tieleman voor zijn feedback en advies.