Interview met Jasper Blom
“Het Antropoceen vormt een mooie kapstok om milieuproblemen samen te brengen in één overkoepelend verhaal. Behoud van biodiversiteit, tegengaan van klimaatverandering en omgaan met grondstoffenschaarste zijn bijvoorbeeld drie belangrijke uitdagingen in het Tijdperk van de Mens. Deze uitdagingen staan niet meer los van elkaar, maar zijn deel van eenzelfde verhaal. Het Antropoceen confronteert ons met het feit dat het ecosysteem niet slechts context van menselijk handelen is, maar dat ons handelen er integraal mee verbonden is.
“Dat betekent dat we op allerlei beleidsterreinen ons blikveld moeten verbreden: niet alleen kijken naar de relatie tussen mensen onderling, maar ook naar de relatie tussen de mens en het ecosysteem. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van luchtvervuiling of van hormoonverstorende stoffen in het water op onze gezondheid? In een grote studie van onder andere het RIVM schatten de onderzoekers dat drie tot zeven procent van de jaarlijkse ziektelast nu al het gevolg is van milieufactoren. Dat is typisch een voorbeeld van hoe een politiek vraagstuk in het Antropoceen in een nieuw daglicht komt te staan.”
De uitdagingen van het Antropoceen
“Het is tegelijk heel duidelijk dat niet ieder mens gelijkelijk verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld klimaatverandering en dat niet ieder mens gelijkelijk profiteert van bijvoorbeeld de bescherming van biodiversiteit. Het Antropoceen vraagt dus nadrukkelijk om een politieke analyse waarin normatieve keuzes gemaakt moeten worden. Dat kan leiden tot een liberaal verhaal dat neigt naar het ecomodernisme of een socialistisch verhaal dat focust op de positie van de arbeider bij het oplossen van milieuproblemen.
“Je ziet hier nu al voorbeelden van. Zo beargumenteert D66 dat de impact die wij nu hebben op het ecosysteem de vrijheid van toekomstige individuen aantast, omdat zij niet meer de vrijheid hebben om van de panda te genieten of om koraalriffen te bekijken. Zij formuleren dus hun antwoord op de uitdagingen van het Antropoceen vanuit een politieke analyse waarin individuele vrijheid een belangrijke leidraad is – zoals een sociaal-liberale partij betaamt.