Het is allerminst vanzelfsprekend dat een EU die niet langer economische groei nastreeft zichzelf, haar bondgenoten en haar waarden kan verdedigen in een wereld met agressieve grootmachten als Rusland en China. Het bbp is nu eenmaal een machtsfactor; economische groei verschaft meer middelen om te investeren in defensie en diplomatie. Een postgroei-EU zou daarom de beschikbare middelen slimmer moeten besteden, volgens Wouters. Zij zou veel beter moeten samenwerken, onder meer door de nationale krijgsmachten ineen te schuiven. Zo’n EU heeft ook meer bondgenoten en partners nodig.
Om nieuwe partners te vinden moet de EU vooral naar het mondiale Zuiden kijken. Maar zulke partnerschappen komen alleen van de grond als de EU ruiterlijk erkent dat eeuwen van slavernij en kolonialisme tot op de dag van vandaag doorwerken in de vorm van ecologische en economisch onrecht. Dat onrecht zullen we moeten rechtzetten, aldus Wouters, ook als het gaat om de handel in grondstoffen. Want zelfs een postgroei-EU zou nog altijd veel lithium en andere grondstoffen moeten importeren voor haar energietransitie.
Eerlijke handel
Hier neemt de tweede spreker, Marius Troost, het stokje over. Hij is senior beleidsadviseur bij Both ENDS, een organisatie die samen met milieu- en mensenrechtenorganisaties in het mondiale Zuiden werkt aan een duurzame, eerlijke wereld. “De vraag naar grondstoffen voor de energietransitie neemt snel toe”, stelt hij. “Veel van deze grondstoffen komen uit het mondiale Zuiden. Het is zaak om de fouten die we gemaakt hebben met de import van fossiele brandstoffen nu te voorkomen.”
Het winnen van metalen en andere delfstoffen heeft per definitie een impact op milieu, biodiversiteit en watervoorraden. Het leidt vaak ook tot mensenrechtenschendingen. There is no such thing as sustainable mining. Het is een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de mijnbouw op eerlijke wijze plaatsvindt, zo laat Troost zien aan de hand van het voorbeeld van Argentinië, waar de watervoorziening van inheemse gemeenschappen bedreigd wordt door lithiumwinning.