De Beaufort maakte zich zorgen over wat de organisatie van deze conferentie voor hemzelf en voor Nederland zou gaan betekenen. Hij had geen hoge verwachtingen. Maar anderen waren enthousiaster.
Voor de organisatie werd alles uit de kast getrokken. De binnenstad en paleis Huis ten Bosch werden opgeknapt, winkeliers gaven hun etalages een passende aankleding en de schilder Hendrik Willem Mesdag organiseerde een tentoonstelling van Hollandse meesters. Tijdens de Vredesconferentie van 1899 werden er grote diners en ontvangsten gehouden. Het zou de grootste internationale conferentie worden sinds het Congres van Wenen in 1814-15, aan het eind van de Napoleontische oorlogen.”
Onder de deelnemers, de diplomaten en generaals, waren veel sceptici, maar bij het publiek leefden de Vredesconferenties wel. Hoeveel invloed heeft de opkomende vredesbeweging gehad?
“De vredesbeweging kwam in de negentiende eeuw op in heel Europa, maar ook in de Verenigde Staten en in Japan. Toen het idee van de vredesconferentie bekend werd, werden over de hele wereld initiatieven genomen om het succes te bevorderen. Minister De Beaufort ontving een lijst met meer dan tweehonderdduizend handtekeningen van Nederlanders die de conferentie steunden. Ook uit andere landen kwamen petities met soms honderdduizenden namen. Al met al kwamen voorafgaand aan de eerste conferentie meer dan tachtig petities binnen met uiteenlopende verzoeken en doelstellingen. Gelijktijdig met de conferentie organiseerde de vrouwenbeweging wereldwijd activiteiten, waar in totaal ook ruim tweehonderdduizend mensen aan deelnamen.”
Eén van de hoofdpersonen uit je boek is de Oostenrijkse barones Bertha von Suttner, die in die tijd heel bekend was en een boegbeeld van de vredesbeweging vormde.
“Ja, zij was meteen enthousiast over de conferentie. In 1889 had zij haar boek Die Waffen nieder! gepubliceerd. Dit boek was zeer populair en werd wereldwijd vertaald en gelezen. Zij kreeg geen formele uitnodiging voor de conferentie, maar ze was vanzelfsprekend aanwezig in Den Haag. Ze gaf lezingen, werd uitgenodigd voor recepties en diners en sprak uitgebreid met de deelnemers. Ook de zakenman en schrijver Ivan Bloch was aanwezig, die een alarmerende studie had gemaakt van de toekomst van oorlogsvoering. Hij voorspelde dat oorlogen met modernere wapens steeds meer slachtoffers zouden eisen.
Ondanks dat de Vredesconferentie erg leefde, waren politiek en diplomatie in 1899 nog gesloten bolwerken. Journalisten werden achteraf geïnformeerd over de resultaten. Maar vooral bij de tweede conferentie in 1907 werden er ook side events gehouden, waar groepen en landen aandacht vroegen voor thema’s die zij belangrijk vonden.”
Waarom waren die Vredesconferenties zo belangrijk? Wat hebben ze teweeggebracht?
“Voor het eerst werd er zo lang en intensief over oorlog en vrede gesproken. Eerdere conferenties gingen meestal over het beëindigen van een specifiek conflict. Dat was nu niet zo. Wel 26 landen ontvingen een uitnodiging, waaronder natuurlijk Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk-Hongarije, maar ook China en Perzië. Het was ook nog niet eerder voorgekomen dat vertegenwoordigers uit zoveel landen hiervoor bij elkaar kwamen. Los van de concrete afspraken, die niet zo ver gingen als velen vooraf hadden gehoopt, was dit gegeven al revolutionair.