Daarnaast onderzochten de gemeenten natuurlijk het effect op de uitstroom naar werk. Hun conclusie: het had geen enorm positief, maar ook geen negatief effect. Maar als we wél weten dat het huidige beleid iets doet met het politiek vertrouwen van mensen, en de gezondheid en de maatschappelijke participatie van kwetsbare groepen, waarom zou je dat dan in stand houden?”
Denise Harleman: “Ik vind bovendien dat het helemaal niet uitmaakt wat nou beter ‘werkt’ om mensen aan het werk te krijgen. Is het niet gewoon moreel juist om mensen vertrouwen te geven? Ik vind het ook een opdracht voor de politiek om een morele visie te hebben en te zeggen: ik ga niet mee in de argumentatie dat we alles moeten meten. Er zit een bepaalde ondergrens aan hoe we mensen behandelen, punt.”
Denise, vanuit Collectief Kapitaal zoek jij met een burgercollectief naar alternatieven voor ons socialezekerheidsstelsel. In een eerste experiment in 2021 ontvingen vijf mensen in Amsterdam-Noord een jaar lang duizend euro per maand, zonder voorwaarden. Hoe kijk je naar het experiment van de gemeente Nijmegen?
Denise: “Het is goed om meer uit te gaan van vertrouwen, maar het vertrekpunt blijft wel: hoe kunnen we de bestaande voorzieningen anders organiseren? Bij Collectief Kapitaal houden we een pleidooi voor een compleet andere voorziening, en een compleet ander idee over wat een socialezekerheidsstelsel qua waarden moet vertegenwoordigen.”
János: “Eigenlijk stelde de gemeente Nijmegen oorspronkelijk ook een veel radicaler experiment voor. Het idee vanuit de gemeenteraad was om een soort basisinkomen uit te proberen. Veel gemeenten wilden dat, maar ze kregen geen toestemming van het Rijk. Dus hebben we het moeten doen met een iets socialere Participatiewet.”
Denise: “Goed dat je dit benoemt, János, want dat hoor ik vaker: het is heel ingewikkeld om vanuit het bestaande beleid échte alternatieven te onderzoeken. Collectief Kapitaal heeft daar meer ruimte voor als burgerinitiatief, al lopen wij ook tegen regelgeving aan. Momenteel is het project zelfs even stopgezet omdat de Belastingdienst heeft besloten de schenking van duizend euro te zien als inkomen. Dat klopt niet, en het lukt vooralsnog niet eens om hierover in gesprek te gaan. Ik zou willen dat er wat meer nieuwsgierigheid is in de politiek.”
János: “Klopt, er is een enorme terughoudendheid om radicalere experimenten mogelijk te maken. Ik begrijp dat niet, zelfs als je het alleen uit financieel perspectief bekijkt: er gaat jaarlijks 6 à 7 miljard euro naar bijstandsuitkeringen. Het zou zóveel geld schelen om dat beter te organiseren, dus waarom zou je zo weinig ruimte geven aan experimenteren?”
Hoe zou een radicaal ander socialezekerheidsstelsel eruit kunnen zien?
Denise: “Wat ik met Collectief Kapitaal in elk geval heb geleerd, is dat een aantal factoren heel belangrijk zijn voor bestaanszekerheid: voldoende inkomen, voorspelbaarheid, deel zijn van een gemeenschap, gelijkwaardigheid en géén controle door de overheid. We zagen onder onze deelnemers dat hun mentale gezondheid erop vooruitging, suïcidale gedachten werden minder, ze kregen weer vertrouwen in de toekomst. En doordat ze een vangnet hadden en zich weer risico’s konden permitteren, gingen mensen terug het onderwijs in of op zoek naar een betere baan.”
János: “De kern van elk socialezekerheidsstelsel moet zijn dat mensen fatsoenlijk behandeld worden en écht voldoende hebben om van te leven. Want het is een feit dat het sociale minimum in Nederland te laag ligt. Mensen kunnen wel van allerlei potjes gebruik maken, van gratis zwemles tot gratis menstruatieproducten tot de voedselbank, maar in een land als Nederland zou dat niet nodig moeten zijn. Het minimumloon en de daaraan gekoppelde bijstand zouden hoog genoeg moeten zijn om fatsoenlijk van te leven.”
Denise: “Helemaal mee eens. We moeten én het bestaansminimum verhogen én onze mentaliteit aanpassen: sociale zekerheid is geen gunst maar een recht. Daarom moeten we absoluut af van alle controlemechanismen.”
János: “Dan kom je al snel uit bij een idee zoals het basisinkomen, want zodra je voorwaarden stelt aan sociale zekerheid moet je daar ook op gaan controleren. Je kunt niet regels stellen en daar vervolgens niet op handhaven.”
Denise, je zei al dat Collectief Kapitaal eigenlijk een veel bredere definitie van bestaanszekerheid hanteert. Wat is die definitie?
Denise: “Dat onderzoeken we zelf nog, maar bestaanszekerheid bestaat in elk geval uit meer dan werk hebben. Het gaat om kwaliteit van bestaan en de betekenis die we daaraan toekennen. Dus het gaat om een goede woonsituatie, onderwijs, zorg, gezondheid, en ook, dit wordt mij steeds duidelijker: om een deel van je identiteit. Wie ben ik als burger, wat is mijn positie in deze samenleving?