De vier argumenten voor groene groei ontkracht
Reactie op de groene groei-argumentatie van Diederik Samsom door Karolien van Teijlingen en Rob van der Rijt, onderzoekers ontgroeien
Op 19 mei organiseerden de Green European Foundation, PvdA Duurzaam en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks een kennissessie met als titel Groene Groei of Ontgroeien? Diederik Samsom was een van de sprekers. Hij bekende in zijn jongere jaren een fervent voorstander te zijn geweest van ontgroeien. Maar zijn mening veranderde in de loop der jaren. Hij is nu een groot pleitbezorger van groene groei en hij gaf daar vier redenen voor. Tijdens de kennissessie zelf was er niet genoeg tijd voor een volledige repliek. Vandaar dat wij er graag kort op terugkomen. Met uiteraard de hoop dat Diederik Samsom in kan gaan op onze weerleggingen.
1. Diederik gaf aan dat we naar de 12 miljard aardbewoners gaan. Hoe kunnen die in hun basisbehoeften voorzien zonder economische groei?
Hoewel 12 miljard zeer waarschijnlijk een overschatting betreft (de VN voorspelde onlangs dat het om rond de 10 miljard zou gaan, andere ramingen zijn nog lager) zal de wereldbevolking inderdaad met een aantal miljard groeien. Volgens ons is dit gegeven juíst een reden om ons af te vragen hoe deze miljarden bewoners een goed bestaan kunnen leiden binnen de draagkracht van de aarde. Hierbij zal de ‘planetaire taart’ van grondstoffen en energie eerlijk verdeeld moeten worden, en zal deze niet – zoals nu gebeurt – voor een onevenredig groot deel moeten worden opgeschrokt door het mondiale Noorden. Het gaat dus om ontgroeien in het rijke mondiale Noorden, waar economieën al decennia lang op een (te) grote materiële voet leven. In andere delen van de wereld, waar het maatschappelijk welzijn nog gebaat is bij eerlijke en duurzame groei, is ontgroei (nog) niet aan de orde. Sterker nog, sommige onderzoekers stellen dat deze landen zelfs béter in staat zullen zijn de (groeiende) bevolking van basisvoorzieningen te voorzien wanneer het mondiale Noorden stopt met het zich toe-eigenen van goedkope grondstoffen en arbeid en het exporteren van hun milieuschade.
2. Diederik gaf aan dat niemand het leuk vindt om in een recessie te leven. Een recessie veroorzaakt immers ongecontroleerde krimp van de economie en armoede voor delen van de bevolking.
Dit argument is ons inziens gebaseerd op een misvatting van wat de ontgroei-beweging voorstelt. Ontgroeien is expliciet géén recessie binnen een op groei gerichte economie. Het idee van ontgroeien is dat dit van te voren gepland wordt, waardoor een samenleving op democratische en rechtvaardige wijze weer terugkomt binnen de draagkracht van de aarde. Bij een recessie vallen de klappen vaak bij de laagste klassen en de mensen die het al moeilijk hebben, zoals Diederik terecht opmerkte. Bij ontgroeien ligt dit precies omgekeerd: het gemeenschappelijk welzijn en een rechtvaardige verdeling van lasten en baten vormen de uitgangspunten. Lagere klassen zullen dus een vooruitgang zien in hun toegang tot publieke voorzieningen en basisbehoeften, terwijl de grootste aanpassingen zullen moeten worden gedaan door ‘s werelds rijkste 10 procent die volgens onderzoek de grootste materiële voetafdruk hebben.
3. Groeien en economische vooruitgang zit in de mens, aldus Diederik, dat haal je er niet uit, het zit in de natuur.
Dit hardnekkige idee is uitvoerig onderzocht, maar mensen worden hoofdzakelijk door heel andere zaken gedreven. De mens gaat voor een rijk en sociaal leven, wil een zinvolle bijdrage leveren aan de wereld door (vrijwilligers)werk en genieten van de mooie dingen in het leven zoals van muziek en cultuur. Levensgeluk is dus, als basale levensbehoeften eenmaal gedekt zijn, helemaal niet afhankelijk van economische groei. Dit verklaart dan ook waarom de gemiddelde tevredenheid in Nederland al sinds de jaren 60 stabiel is, ondanks dat de economie sterk groeide.
4. Diederik sloot af met de mededeling dat groene groei gewoon kán. We kunnen én de economie laten groeien én minder energie en materialen gaan verbruiken.
Wij zouden niets liever willen, maar er is gewoonweg wereldwijd nog geen enkel voorbeeld van een absolute ontkoppeling van economische groei en haar ecologische voetafdruk. Natuurlijk zijn er nieuwe technologieën die bijvoorbeeld ons energieverbruik efficiënter of duurzamer maken, maar omdat het dan goedkoper wordt, wordt er weer meer van verkocht, waardoor de milieuwinst weer teniet wordt gedaan. Dat wordt het rebound effect of de Jevons paradox genoemd. En een bepaalde innovatie kan ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld winst op het gebied van CO2 wordt behaald, maar van de negen zogenaamde ‘planetaire grenzen’ hebben we er inmiddels zes overschreden. Denk aan verzuring van de oceanen, het enorme verlies aan biodiversiteit, chemische verontreiniging en tekorten aan water. Het winnen van grondstoffen voor de duurzame energietransitie bijvoorbeeld heeft een enorme impact op de biodiversiteit en watervoorziening. Nog afgezien van de menselijke, veelal koloniale roofbouw die in de mijnbouw wordt gepleegd.
Om groei daadwerkelijk ‘groen’ te maken moet de ontkoppeling tussen economische groei en negatieve milieu-impact absoluut zijn, en de gehele ecologische voetafdruk betreffen (dus niet alleen CO2), moet het plaatsvinden overal op aarde waar we de ecologische grenzen hebben overschreden met een snelheid die voldoende hoog is om ecologische ineenstorting af te wenden en voor een voldoende lange periode om herkoppeling te voorkomen. Alle verwoede pogingen ten spijt, heeft deze vorm van ontkoppeling zoals gezegd nog nooit plaatsgevonden.
Reacties
22 juni 23
Aletta Kaas
Volg je groene hart
Heel interessante discussie, bedankt voor het verslag en de sprekers!
Ik zou willen stellen dat een verschuiving van materiële naar (vooral) innerlijke immateriële groei nodig is, en dat de mensheid als geheel daar nu voor aan het klaar raken is. We worden samen steeds emotioneel volwassener, helen collectieve en persoonlijke oude wonden, en zoeken daardoor minder ons heil in omrichting van onze emoties via consumptie en (half onbewuste) vernietiging van wat we niet direct zien. Daar zien we nu het begin van, maar weten we niet precies hoe het gaat lopen.
Het beste wat ieder van ons afzonderlijk kan doen is wat mij betreft het volgen van ons groene hart: luisteren naar onze wijze intuïtie, die zowel onszelf als de wereld vooruit wil helpen. Die vertelt welke stap op welk moment bij ons past. Vaak simpel, maar spannend.
Collectief, tsja, goede vraag ;) Waarschijnlijk voelt het in elk geval hetzelfde: simpel, maar spannend...
27 juni 23
Erwin Sengers
Basisbehoeften centraal, voor ons allemaal!
Zolang (brede) welvaart als parameter wordt genomen voor samenleven zitten we op de verkeerde afslag. Wanneer welzijn voor allen de richting gaat worden moeten we de focus op groei uit ons leefpatroon halen en onze (nog steeds koloniale) consumptie relateren aan de draagkracht van onze planeet. Basisbehoeften centraal, voor ons allemaal, zou dan het motto kunnen worden? Onze 'voorgangers' dienen dan wel zelf de exponent te zijn van wat ze propageren en daar lijken we ook nog ver vanaf te zitten?
12 juli 23
Rien Vermeer
Reactie van Rob en Carolien op bijdrage van Diederik Samsom
Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Diederik op hun opmerkingen. Krijgt dit een spoedig vervolg?