Nu de steun van de VS voor Oekraïne snel afbrokkelt, moeten we nóg meer doen om Oekraïne te helpen iets te bereiken dat we een overwinning kunnen noemen. Genoegen nemen met de huidige territoriale verdeling, waarbij Poetins Rusland bijna een vijfde van Oekraïne bezet, is geen overwinning. Dat is een nederlaag. Laten we daar heel duidelijk over zijn.”
Wat betekent dat voor de Zeitenwende? Moet die niet verder ontwikkeld worden na twee jaar oorlog?
“Duitsland heeft een lange weg afgelegd. Het duurde ongeveer een jaar vanaf de Zeitenwende-toespraak van bondskanselier Olaf Scholz tot het daadwerkelijk trekken van de juiste consequenties en het aanzienlijk bewapenen en steunen van Oekraïne. Nu is Duitsland de op één na grootste ondersteuner van Oekraïne.
Maar het is nu ook tijd om een stap verder te gaan. We hebben een tweede Wende binnen de Zeitenwende nodig. Deze zou inhouden dat we begrijpen dat we alles moeten doen wat nodig is om Oekraïne daadwerkelijk iets te laten bereiken dat met recht een overwinning genoemd kan worden. Iets dat door de Oekraïners zal worden gezien als een overwinning, door de Russen als een nederlaag en door de rest van de wereld als een overwinning van Oekraïne en een nederlaag voor Rusland.
Opiniepeilingen laten zien dat de rest van de wereld denkt dat het Westen in oorlog is met Rusland en dat Rusland aan de winnende hand is. Onze westerse en Europese geloofwaardigheid staat op het spel. Dit is de volgende stap die gezet moet worden met de tweede verjaardag van de Zeitenwende.”
Uw boek Homelands beschrijft niet alleen de stemming en politieke moed van gewone Europeanen, maar laat ook zien hoe politieke leiders, zoals Helmut Kohl, Margaret Thatcher en Michail Gorbatsjov, de geschiedenis hebben vormgegeven. Welke politieke leiders doen dat vandaag de dag? Poetin, Xi, Zelensky – moeten we historisch leiderschap vandaag eerder buiten de EU zoeken?
“De geschiedenis is altijd een wisselwerking tussen diepe structuren en processen enerzijds en conjunctuur, toeval en individueel leiderschap anderzijds. We hadden beide nodig om de post-Muur-periode te kunnen betreden. Als het gaat om het vormgeven van de Europese geschiedenis van vandaag, ben ik bang dat u gelijk hebt. De grote namen, slechte en goede, bevinden zich buiten de EU – Vladimir Poetin, Xi Jinping, Donald Trump, en aan de goede kant Volodymyr Zelensky.
We hebben wel een aantal goede leiders in Europa. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft op indrukwekkende wijze leiding gegeven aan de reactie van de EU op de invasie van Oekraïne. Kaja Kallas, de premier van Estland, is fantastisch geweest. In Duitsland heeft de groene vicekanselier Robert Habeck ook uitstekend werk verricht. Maar als we deze nieuwe periode willen vormgeven, moeten we naar een nieuw niveau.”
Wat bedoelt u daarmee?
“Een van de problemen is dat nationale regeringsleiders in Europa niet echt willen dat de topfuncties in de EU toevallen aan de beste mensen. Ze houden niet van concurrentie. Ze willen de show zelf leiden. Het is dus absoluut cruciaal dat we dit jaar na de Europese verkiezingen gaan voor de allerbeste mensen in de topfuncties. We hebben een nieuwe kwaliteit van Europees leiderschap nodig om ons deze nieuwe periode binnen te loodsen.”
2024 markeert ook de twintigste verjaardag van de grootste uitbreiding van de EU in de geschiedenis, de toetreding van de nieuwe democratieën uit Midden- en Oost-Europa. In de afgelopen twintig jaar hebben we, zoals u al zei, een terugval gezien in de democratie en een uitholling van de rechtsstaat, vooral in Hongarije. Terwijl de verkiezingen in Polen een helder licht in die duisternis waren, worden autoritaire tendensen over het algemeen sterker. Hoe verklaart u deze ontwikkeling?
“De Poolse verkiezingen van 2023 waren ongelooflijk belangrijk. Ze toonden aan: je kunt nog steeds verkiezingen winnen. Zelfs een nationalistische, populistische partij die het misbruik van staatsmacht zo ver doorvoert dat de verkiezingen procedureel vrij zijn, maar zeker niet eerlijk, valt te verslaan.
Het gaat er ook om hóé deze verkiezingen werden gewonnen. Op 4 juni 1989, toen de Polen de kans hadden om een einde te maken aan veertig jaar communisme, ging slechts 62 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Op 15 oktober 2023 kwam 74 procent opdagen. Meer vrouwen dan mannen. Uit onderzoek bleek dat als alleen de mannen hadden gestemd, de populistische PiS aan de macht zou zijn gebleven. Ook gingen er meer kiezers onder de 29 jaar stemmen dan boven de 60 jaar. Dat is ongehoord in Europa! Normaal gesproken zijn het de ouderen die bij elke stemming komen opdagen. Hier valt dus echt een les uit te trekken.”
Maar wat verklaart de tegenslagen voor democratie en rechtsstaat?
“Er zijn natuurlijk vele redenen. Een daarvan is de overmoed waar ik het in mijn boek over heb, namelijk dat het liberalisme in hoge mate werd gereduceerd tot louter economisch liberalisme. Deze financiële globalisering en dit soort kapitalisme hebben gewoon niet gewerkt voor delen van onze samenlevingen.