Wat is jullie ervaring met de PvdA?
Pels: “Ik kijk niet positief terug op de politiek van de Paarse kabinetten en de richting die de PvdA insloeg na de Fortuynrevolte. Ik voel me wel aangetrokken tot de intellectuele kant. Het Van Waarde-project vind ik heel goed (een onderzoekstraject dat de Wiardi Beckman Stichting startte na de economische crisis, met het doel om een politiek antwoord te formuleren op kwesties waarop mensen de grip zijn kwijtgeraakt, red.). Maar het rapport werd door Diederik Samsom in een la gestopt. Het is één van de bronnen waar GroenLinks zich aan zou kunnen laven.”
“Ook belangrijk is de radicale herverdelingskant van de klassieke sociaaldemocratie. Onder aanvoering van Bram van Ojik en Jesse Klaver heeft GroenLinks een ontwikkeling in deze richting doorgemaakt. Denk aan geuite kritiek op het economisme, de overgenomen retoriek van Thomas Piketty en belangstelling voor de waarde van professionals. Nu is het tijd voor de definitieve integratie van de rode en groene agenda. Herverdeling en de groene transitie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.”
Blom: “Ik ken veel PvdA’ers of PvdA-angehauchten. Het progressieve wereldje is niet zo groot. Toen ik directeur was van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, werkte ik samen met de Wiardi Beckman Stichting. Een gezamenlijk project ging over precair werk, van bijvoorbeeld de postbezorgers. De SP heeft daar ook kortstondig aan meegedaan. Ik vond het interessant om de invloed van de vakbeweging te zien binnen de PvdA.”
Hoe definiëren jullie de ideologische basis van GroenLinks?
Blom: “Omdat GroenLinks is voortgekomen uit een fusie, is de partij binnen de internationale groene familie een vreemde eend in de bijt. Binnen de groene politiek bestaan twee stromingen. Binnen GroenLinks zijn de environmentalisten dominant – een goede Nederlandse vertaling heb ik helaas niet. Zij kijken vooral naar de schadelijke milieueffecten van menselijk handelen. Andere groene partijen bedrijven politiek meer met een ecocentrische blik. Daarin draait alles om de verbondenheid tussen mens en natuur. Ecologisten zijn kritisch op hiërarchische relaties, zoals de mens ten opzichte van de natuur of de macht van het patriarchaat. Emancipatie en diversiteitsbeleid worden heel belangrijk gevonden. Voor ecologisten betekent vergroening systeemverandering. De economie moet totaal anders worden ingericht en we moeten op een andere manier gaan leven.