‘Zet je geld aan het werk.’ Het is iets wat je crypto-fanatieke neef op een verjaardag zou kunnen zeggen. En toch is dat een beetje het idee achter het concept van een groene financiële sector. Want wat als het grote geld in de wereld geen verdere klimaatdestructie veroorzaakt, maar in plaats daarvan de verduurzaming van onze samenleving aanzwengelt? Zou het kunnen werken? We gaan erover in gesprek met Pieter Pauw, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven en expert klimaatfinanciering.
Pieter, als we in het nieuws over klimaatfinanciering lezen gaat het vaak over rijke, uitstotende landen die eigenlijk gewoon met meer geld over de brug moeten komen. Wat heeft een groene financiële sector hiermee te maken?
“Tijdens de klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009 hebben rijke landen inderdaad toegezegd om per 2020 jaarlijks honderd miljard dollar te mobiliseren. Dit geld moet ontwikkelingslanden helpen met het uitvoeren van klimaatmitigatie (het voorkomen van klimaatverandering) en klimaatadaptatie (het aanpassen aan klimaatverandering om zo schade te voorkomen, bijvoorbeeld door het bouwen van dijken, red.).”
Tot grote frustratie van ontwikkelingslanden lukt het rijke landen nog steeds niet om die honderd miljard dollar bij elkaar te krijgen. Inmiddels is ook duidelijk dat die honderd miljard maar een druppel op een gloeiende plaat is. Vooral als je kijkt naar de kosten van mitigatie en adaptatie en de grote hoeveelheden geld die rondgaan in het financiële systeem. De honderd miljard dollar was nooit bedoeld om klimaatverandering volledig een halt toe te roepen, daar is een verschuiving in de orde van grootte van triljarden voor nodig.”
En dat is waar het financiële systeem aan bod komt?
“Juist. Als je ziet hoeveel geld er omgaat bij pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders en (centrale) banken, dan is honderd miljard inderdaad een fractie. Om die reden is er in het Klimaatakkoord van Parijs ‘artikel 2.1c’ opgenomen. Vrij vertaald staat daarin dat deze wereldwijde geldstromen in lijn moeten worden gebracht met de andere doelen uit het akkoord. Het is maar één zinnetje in vage bewoordingen, maar het staat er wel.”