Het raakt des te meer omdat Willemsen zelf patiënt is – uitgezaaide longkanker - op moment van schrijven. In feite doorloopt zij hetzelfde als de mensen die zij in haar boek beschrijft, maar dan met meer voorkennis dan haar eigen patiënten.

Wat Willemsen in haar beschrijvingen van haar patiënten mooi weet te vangen is hoe ieder mens uniek is, wellicht des te meer op zijn of haar sterfbed. De kracht van het boek schuilt in de mensenkennis en compassie van Willemsen en hoe ze in korte hoofdstukken weet te verwerken hoe de laatste levensfase de verschillende karakters van mensen toont. Er zullen altijd tranen zijn, ja, maar ook angst, liefde, hoge pieken en diepe dalen. Een grote verscheidenheid aan mensen komt voorbij. 

Mirjam Willemsen - Het laatste hoofdstuk

Zo ook de 67-jarige heer Hendriks (een gefingeerde naam), die besluit tot euthanasie. Er volgt een beschrijving van een gesprek tussen hem en zijn vrouw; op welke bank dient de euthanasie verricht te worden? Op de bank waar mevrouw graag op zit, of de kleinere bank, waar de heer eigenlijk net niet languit op kan liggen? Ondanks het advies van de huisarts om de formaliteiten van hoe het overlijden dient plaats te vinden al voor de euthanasie te bespreken, komt de huisarts desondanks terecht in het huiselijke gekibbel. 

De omstandigheden rond je eigen dood orkestreren blijkt in elk verhaal moeilijker dan verwacht. Het is, net zoals zoveel gebeurtenissen in het leven, van een trouwdag tot een bevalling, een geheel menselijk scenario van foutjes, ongemakkelijkheden, confrontaties en een veelheid aan emoties. Vlak voordat Willemsen het verdovingsmiddel dient in te spuiten, kijken de familieleden, die zich in de woonkamer van de heer Hendriks hebben verzameld, roerloos toe. Totdat de schoonzoon zich losmaakt, naar de schoonvader loopt, en hem vastpakt. “Ik zie de opluchting in het gezicht van meneer Hendriks. Met een tevredener gevoel en rust voltooi ik de euthanasie,” schrijft Willemsen.

Het is een boek dat je niet koud laat. Ondanks het moeilijke onderwerp weet Willemsen het niet te donker te maken. Een overlijden is verdrietig, maar kan daarbij ook mooi, rommelig en troostend zijn. En zo nu en dan kan er ook een glimlach af.