'Sorry, ik heb gewoon geen tijd.' Als het gaat om de dingen die er echt toe doen in ons leven, zeggen we dit maar al te vaak. Het wordt duidelijk dat ons huidige tijdmanagementmodel, ontworpen in de 19de eeuw, niet langer aansluit bij onze behoeften. We verlangen naar een nieuwe manier om onze tijd te organiseren. Een manier die ons in staat stelt een beter evenwicht te vinden tussen betaald en onbetaald werk, zorgen voor anderen en voor onszelf, genieten van vrije tijd, deelnemen aan het burgerlijke en democratische leven, en uitrusten.
Een verouderd tijdmanagementmodel
In 1817 stelde de Welshe utopische socialist Robert Owen, op verzoek van de beginnende arbeidersbeweging in de beginjaren van de industrialisatie, een achturige werkdag voor. Dit ter bestrijding van de 10 tot 16 uur die de norm was geworden in grote fabrieken. Dit ontwikkelde zich tot een slogan die vaak te horen was op arbeidersdemonstraties aan het eind van de 19de eeuw: ‘Acht uur om te werken, acht uur om te rusten, acht uur om te doen wat we willen!’
De invoering van een universele achturige werkdag in veel westerse landen na de Eerste Wereldoorlog was een duidelijke overwinning voor de arbeidersbeweging. Een eeuw later is dit model echter achterhaald: de indeling houdt bijvoorbeeld geen rekening met zorgtijd. De gevolgen van dit disfunctioneren zijn onder andere slechtere gezondheidsresultaten en verminderde bedrijfsefficiëntie – om nog maar te zwijgen van problemen met democratie en duurzaamheid.
In 1990, ruwweg zeventig jaar na de eerste stappen om tijdbeheer op de werkplek wettelijk vast te leggen, deden de vrouwen van de Italiaanse Communistische Partij een eerste poging om een uitgebreidere ‘tijdwet’ te ontwikkelen. Het bevatte een voorstel om de economie te herwaarderen, gecentreerd rond de processen die betrokken zijn bij het in stand houden van het menselijk leven. In 2000 keurde Italië een nieuwe wet over ouderschapsverlof en de regeling van de stedelijke tijd goed. In deze ‘stedelijke tijd’ kregen burgemeesters de mogelijkheid om de (openingstijden van) diensten op een andere manier in te richten, zodat die beter zouden passen bij het tijdschema van inwoners en de manier waarop ze hun menselijke relaties inrichten.