Het probleem

Carine Bloemhoff: “Ook in Groningen zaten honderden mensen heel lang in de bijstand, terwijl ze graag aan het werk wilden. Een bepaalde groep lukte het maar niet om een baan te vinden en te behouden. Re-integratietrajecten mislukten, soms zelfs meerdere keren. Voor deze mensen resteerde dan alleen nog de bijstand, eventueel in combinatie met vrijwilligerswerk. Dat is jammer, want er bleven tal van andere maatschappelijk relevante taken liggen. Er was en is genoeg werk te doen in onze wijken.” 

Het experiment

“Ik heb zo’n vier jaar geleden het idee geopperd om te starten met basisbanen. Dat zijn volwaardige, betaalde banen die tussen een reguliere baan en beschut werk in zitten. Het verschil met een reguliere baan is dat je bij een basisbaan eerst kijkt naar wat iemand kán. Je past de taken en werkzaamheden aan op de mens. We hebben een haalbaarheidsonderzoek laten doen, er lag wetenschappelijk onderzoek en de landelijke commissie-Borstlap had een positief advies uitgebracht.

Dat we basisbanen gingen aanbieden is in 2019 door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66 vastgelegd in het coalitieakkoord. Per 1 maart 2020 zijn we een driejarig experiment gestart met zeven basisbaners. Drie weken later begon de corona-epidemie. Dat maakte de start ingewikkeld, maar we hebben toch iedereen aan het werk kunnen houden. In de experimentfase zijn in totaal vijftig mensen aan een basisbaan geholpen. Dat aantal is nu opgelopen tot 125. 

Het fijne van een basisbaan is dat je iemand weer financieel zelfredzaam maakt. De basisbaner gaat er bij een werkweek van 32 tot 36 uur netto enkele honderden euro’s per maand op vooruit en hij of zij bouwt ook pensioen op. Minstens zo belangrijk is dat iemand weer meetelt en daardoor zijn of haar eigenwaarde terugkrijgt. Mensen gaan weer sporten, of ze bezoeken een diëtist. Ze voelen zich gezonder, energieker en fitter. Dat leidt ook nog eens tot een daling van de zorgkosten.

Als ik de verhalen van deelnemers hoor over de waarde van hun werk en hoe ze er qua welzijn op alle fronten op vooruit zijn gegaan – dat emotioneert me. We geven mensen die er niet vanzelf bovenop komen met een basisbaan weer bestaanszekerheid, perspectief en betekenis in hun leven. Zo zie ik elke morgen, als ik mijn fiets wegzet, basisbaner Emanuel aan het werk. Hij assisteert in de fietsenstalling van de gemeente. 

Portretfoto wethouder Carine Bloemhof
Carine Bloemhoff, PvdA-wethouder voor Werk & Participatie in Groningen

De resultaten

“We hebben de coaching zo goed op orde dat we de taken snel kunnen aanpassen. Daardoor is er in het experiment niemand uitgevallen. Het is goed te zien dat mensen volle werkweken maken, in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Sommige deelnemers moesten we zelfs afremmen. Je moet deze kwetsbare mensen niet overvragen en je moet incalculeren dat ze problemen – schulden, verslavingen, depressies – meenemen. Maar er zitten mensen bij die nog nooit hadden gewerkt en nu toch een echte baan hebben.

De deelnemers en de wijkbewoners, sportclubs, zorg- en onderwijsinstellingen zijn tevreden. De basisbaan is nu een vast onderdeel van ons aanbod geworden. Er zijn in Groningen nog enkele honderden mensen die voor een basisbaan in aanmerking zouden kunnen komen, maar we houden het voorlopig op maximaal 250 deelnemers en doen het stapje voor stapje. De menselijke maat is heel belangrijk voor de matching. Je moet de tijd nemen om mensen goed te kunnen plaatsen.

Wij hebben het voortouw genomen en je ziet dat meerdere gemeenten in het land ons voorbeeld volgen. Het huidige progressieve college en de raad willen het beleid voortzetten. Maar essentieel is dat het Rijk de basisbanen gaat meefinancieren. Of dat gebeurt, hangt af van het nieuwe kabinet. Voorlopig dreigt nog een enorme korting op het Gemeentefonds. Daarom zal ik allang blij zijn als we 250 basisbaners kunnen blijven betalen.“