Het probleem
Carine Bloemhoff: “Ook in Groningen zaten honderden mensen heel lang in de bijstand, terwijl ze graag aan het werk wilden. Een bepaalde groep lukte het maar niet om een baan te vinden en te behouden. Re-integratietrajecten mislukten, soms zelfs meerdere keren. Voor deze mensen resteerde dan alleen nog de bijstand, eventueel in combinatie met vrijwilligerswerk. Dat is jammer, want er bleven tal van andere maatschappelijk relevante taken liggen. Er was en is genoeg werk te doen in onze wijken.”
Het experiment
“Ik heb zo’n vier jaar geleden het idee geopperd om te starten met basisbanen. Dat zijn volwaardige, betaalde banen die tussen een reguliere baan en beschut werk in zitten. Het verschil met een reguliere baan is dat je bij een basisbaan eerst kijkt naar wat iemand kán. Je past de taken en werkzaamheden aan op de mens. We hebben een haalbaarheidsonderzoek laten doen, er lag wetenschappelijk onderzoek en de landelijke commissie-Borstlap had een positief advies uitgebracht.
Dat we basisbanen gingen aanbieden is in 2019 door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66 vastgelegd in het coalitieakkoord. Per 1 maart 2020 zijn we een driejarig experiment gestart met zeven basisbaners. Drie weken later begon de corona-epidemie. Dat maakte de start ingewikkeld, maar we hebben toch iedereen aan het werk kunnen houden. In de experimentfase zijn in totaal vijftig mensen aan een basisbaan geholpen. Dat aantal is nu opgelopen tot 125.