Redenen voor optimisme
Het is cruciaal voor voorstanders van klimaatactie om zich op beide scenario's voor te bereiden. Voorstanders van klimaatactie doen er goed aan om simplistische veronderstellingen over de toekomstige richting van het Amerikaanse klimaatbeleid te vermijden: ook onder president Harris zal klimaatactie op hindernissen stuiten, een president Trump zal niet het einde betekenen van de energietransitie. Als we enige afstand nemen van partijpolitiek en sensationele krantenkoppen, wordt duidelijk dat er sprake is van evolutie in het Amerikaanse klimaatbeleid. Daarbij zijn de volgende ontwikkelingen van belang:
Groeiende belangstelling voor klimaatactie bij politiek rechts
Volgens opiniepeilingen van Pew Research vindt 54 procent van de Republikeinse kiezers en sympathisanten dat de VS een bijdrage moet leveren aan internationale klimaatinspanningen. De Congressional Conservative Climate Caucus, een groep Republikeinse congresleden die nu 81 leden telt (tegenover 64 bij de oprichting in 2021), weerspiegelt deze groeiende belangstelling. Deze ‘eco-right’ conservatieven erkennen het belang van het aanpakken van klimaatverandering op manieren die consistent zijn met conservatieve principes. Hun perspectief zal een essentiële rol spelen bij de vormgeving van het Amerikaanse klimaatbeleid in de toekomst, zowel onder een Harris- als onder een Trump-regering.
De impact van de IRA
In april 2024 stond de teller van aangekondigde investeringen in de binnenlandse productie van schone energietechnologie, zoals batterijen, elektrische voertuigen en zonnepanelen, op 206 miljard dollar. Volgens de Rhodium Group is er sinds de invoering van de Inflation Reduction Act bijna een half biljoen (493 miljard dollar) geïnvesteerd in schone technologieën, vergeleken met 288 miljard dollar in de twee jaar voorafgaand aan de wet. Naar schatting 70 procent van deze investeringen gaat naar Republikeinse staten, waar banen en economische kansen worden gecreëerd. Hoewel dit geen garantie is voor politieke steun, maakt het de voordelen van klimaatbeleid wel tastbaar voor veel Amerikanen.
Amerikaanse staten nemen het voortouw
Klimaatbeleid wordt niet alleen op federaal niveau gevoerd; ook afzonderlijke staten nemen hun verantwoordelijkheid. Californië streeft naar netto nul emissies en 100 procent schone energie in 2045. Illinois heeft een doel gesteld van 100 procent schone energie in 2050. Minnesota, onder gouverneur Tim Walz (momenteel vicepresidentskandidaat), streeft naar 100 procent koolstofvrije elektriciteit in 2040. Texas heeft Californië overtroffen in geïnstalleerd vermogen voor zonnestroom. Deze en andere staten zullen aanjagers blijven van klimaatbeleid, ook in het geval van tegenslagen op federaal niveau.
De private sector omarmt de energietransitie
Tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2024 waren investeringen in schone productie goed voor meer dan de helft van de groei van de totale particuliere investeringen in bouwwerken, apparatuur en duurzame consumptiegoederen in het hele land. Een leidinggevende van een Amerikaans vrachtwagenbedrijf merkte onlangs op: “Ons bedrijf gaat investeren in schone energie, niet om politieke redenen, maar omdat het zoveel slimmer is in economisch opzicht... het is gewoon goedkoper.” Dit groeiende besef binnen de private sector versterkt het momentum voor klimaatactie in de VS.
Kortom, het Amerikaanse klimaatbeleid heeft een zekere vaart gekregen. Dat maakt het moeilijk voor één persoon of beweging om het terug te draaien.