[SM] Maar dan zeggen we eigenlijk: het probleem is helemaal niet zorg. Het probleem is gewoon de samenleving. Dat hoe we het leven inrichten zo tegennatuurlijk is.
[LB] “Ja, maar je zou dus kunnen zeggen: de reden dat we die keuzes op die manier hebben gemaakt, is omdat we het belang van zorg niet goed hebben gezien, omdat we heel lang hebben gedacht dat zorg iets is wat vrouwen vanzelf vanuit liefde doen, iets dat er altijd wel zal zijn.”
[SM] Het was een onzichtbare hand.
[HR] In je boek noem je het: ik wil toe naar een leven vol zorg. De vraag is dan alleen: hoe? Hoe ziet dat er precies uit? Wat voor concrete maatregelen ga je nemen?
[LB] “Op het moment dat betaald werk minder van onze tijd en energie opneemt, hebben we meer tijd en energie over om voor anderen te zorgen. Dat kan met zoiets als een vierdaagse werkweek, maar ook met uitgebreid zorgverlof voor mensen die mantelzorg verlenen, uitgebreid zwangerschaps- of ouderschapsverlof voor partners, en partnerverlof zodat zorgtaken ook eerlijk verdeeld worden tussen mannen en vrouwen. Dat soort regelingen hebben we al, die kun je uitbreiden en dan kom je al best wel een eind.
En het zit hem ook in ontspannen je werk doen. We zouden helemaal weg moeten van dat geïnstitutionaliseerde wantrouwen dat ervoor zorgt dat mensen bijna geen bewegingsvrijheid meer hebben in hun werk, omdat ze alles volgens protocol moeten doen, omdat ze 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administreren. Als je dat weghaalt, dan hebben zorgverleners meer tijd om te zorgen. En regel dat de autonomie van met name verpleegkundigen en verzorgenden vergroot wordt, dat ze meer op hun eigen manier kunnen zorgen.”
[SM] Ja, en eigenlijk zeg je: stop met het in kleine hokjes doen, zet deze hele realistische bril op. Dit is wie we zijn als mensen.
[LB] “Stel dat we onze kinderen van jongs af aan veel meer zouden leren dat een goed leven niet alleen een leven is waarin je het beste uit jezelf haalt, maar ook een leven waarin je bijdraagt aan dat van anderen. Dat kinderen kunnen oefenen in zorgen, met helpen in het huis, zorgen voor een oma. Zodat het belang van zorg, maar ook het plezier van zorg iets is wat je zelf meemaakt vanaf jonge leeftijd. Dan denk ik dat je al andere keuzes gaat maken als volwassene in hoe je je leven inricht omdat je dan weet: oh, ja, maar misschien komt daar een zorgvraag bij, daar moet ik wel ruimte voor maken. Daar moet rek voor zijn."
[HR] Toch denk ik dat heel veel volwassenen alsnog denken: ja, maar ik wil gewoon niet zorgen. Ik wil niet vier dagen werken om zorg te gaan verlenen. Ik wil gewoon werken en ik wil dat zorg bij de professionele sector terechtkomt.
[LB] “Nou, dan zeg ik ook dat het wel een verarming is die je jezelf dan oplegt, want zorgen zit zo in onze natuur en de evolutie heeft allemaal slimme manieren bedacht om ons plezier te laten beleven aan zorgen. Dus als je voor iemand zorgt, dan maak je oxytocine aan. Dat is een stofje dat je een fijn gevoel geeft. Het is de basis voor hechting; het is de basis voor liefde. Natuurlijk, er zijn allemaal aspecten aan zorg die helemaal niet leuk zijn. Het is repetitief en het is vaak vies, het is vaak saai. Ja, het één staat niet los van het ander. Maar toch: en dit ontleen ik ook weer aan Joan Tronto, een goed leven is niet een zorgeloos leven, maar een leven vol zorg, een leven waarin je de zorg krijgt die je nodig hebt en kunt zorgen voor anderen wanneer ze je nodig hebben.”
Dit is een ingekort transcript van het gesprek dat Hans Rodenburg, projectleider bij Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, en Senna Maatoug, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, voerden voor de podcastreeks rondom het boek Er is wél een alternatief.