Een ander experiment is het produceren van voedsel. “Dat doen bewoners in moestuinen en wij bekijken met agrariërs hoe zij kunnen verduurzamen met stadslandbouw met een korte keten tussen productie en afzet. Een ‘eetbare’ stad is een gezonde stad. In onze schoolmoestuinen ontdekken jonge mensen met hoeveel arbeid voedsel wordt gemaakt en hoe waardevol voedsel is.”
“Ook in Arnhem zien we veel vergrijzing. Ouderen zijn extra gevoelig voor hitte. We willen voorkomen dat zij daar te veel last van hebben. Mede daarom hebben we ambitieuze doelstellingen geformuleerd. En we voeren de plannen daadwerkelijk uit. Zo belonen we de bewoners voor de energie die zij in vergroening steken. Papier is geduldig, ik niet. Zolang niet alle wijken even groen en koel zijn, moeten we doorpakken.”
De resultaten
“Vergroenen is een kwestie van wederzijds vertrouwen. We geven ruim baan aan inwoners die zelf aan de slag willen. Natuurlijk zijn er ook mensen met twijfels. Daarom moet je beleid een wetenschappelijke basis hebben. Wij werken nauw samen met de universiteit van Wageningen. Het is een wetenschappelijk feit dat een groene omgeving belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid. Als je dat benadrukt, dan blijkt dat een politieke discussie over vergroening er niet zoveel toe doet.”
“Arnhem is de aantrekkelijkste grote stad van Nederland als je kijkt naar groen en blauw. Wij zijn ook de bijvriendelijkste stad. Voor onze schoolmoestuinen hebben we in 2022 van de Alliantie Schooltuinen de Gouden Wortel gekregen. Bij het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen zijn we nummer één. We hebben een koel netwerk aangelegd, met schaduwgevende bomen, waardoor op hete dagen ook kwetsbare mensen prettig naar een winkel of huisarts kunnen gaan.”