Les 1. De kern: het doorgeslagen kapitalisme
We openden ons stuk met de stelling dat het kapitalisme niet meer werkt. Dat riep veel reacties op. Sommige mensen vroegen kritisch of het kapitalisme ooit wél heeft gewerkt. Anderen vroegen welk systeem we dan wilden. Er is toch niet echt een alternatief?
Gek genoeg voelt uitgesproken kapitalismekritiek vaak als een radicale daad. Zo gek is dit niet. Het kapitalisme wordt al zo lang neergezet als het enige juiste systeem dat we als samenleving vergeten lijken te zijn wat het precies betekent. Zelfs het woord kapitalisme leek lange tijd taboe.
De verwarring die onze kapitalismekritiek oproept, is dan ook niet gek. Vooral omdat we niet scherp definieerden wat we bedoelen. Onze definitie van kapitalisme is tweeledig. Ten eerste is kapitalisme een beschrijving van een maatschappelijke ordening, een systeem waarbij de productiemiddelen - machines, grond, gebouwen en grondstoffen - in handen zijn van particulieren.
Je kunt kapitalisme daarnaast ook definiëren als een uitgesproken ideologie, de overtuiging dat het verzamelen van privaat kapitaal het leidend principe zou moeten zijn om de samenleving in te richten. Op beide manieren komt hét kapitalisme nergens voor, het is een ‘-isme’, een beschrijving van een ‘ideaalsituatie’ die niet bestaat.