‘In gelul kan je niet wonen’, zo luidt een beroemde uitspraak van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Het werd later, op een poster voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1978, gecensureerd tot ‘In geouwehoer kun je niet wonen.’
De boeken Uitgewoond. Waarom het hoog tijd is voor een nieuwe woonpolitiek van Cody Hochstenbach en Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijke bezit van Arie Lengkeek en Peter Kuenzli laten echter zien dat gelul je wel degelijk uit je woning kan zetten en op straat kan doen belanden.
Bijvoorbeeld het gelul van VVD-minister Stef Blok, die tijdens een vastgoedconferentie in 2014 vol trots vaststelde dat hij Nederland aantrekkelijk had gemaakt voor vastgoedinvesteerders, door de markt verder te dereguleren zodat zij de huren konden verhogen.
Dat we in Nederland in een serieuze wooncrisis zitten, zal niemand ontgaan zijn. Wie het niet aan den lijve, of aan dat van zijn naasten, ondervindt, heeft wel iets meegekregen van de felle woonprotesten in grote steden. Nederland is daarin zeker niet uniek, maar net zoals Tolstoj zei dat elk ongelukkig gezin op zijn eigen manier ongelukkig was, zo kent de Nederlandse wooncrisis een heel eigen geschiedenis.