Sinds 1970 is bijna 70 procent van het gewervelde leven op aarde uitgestorven. Bijna 50 procent van het land dat ooit bos of grasland was, wordt nu voor landbouw gebruikt. Mondiale crises zoals het verlies van biodiversiteit, de klimaatcrisis en een pandemie moet ons als mensheid duidelijk maken dat wij niet boven de natuur staan, maar er onderdeel van zijn. De natuur, planten en dieren, op land en in zee, en niet-levende entiteiten zoals water, zijn van zichzelf. Deze niet-menselijke vormen hebben echter geen directe (politieke) zeggenschap in Nederland en Europa. Dat maakt het ook mogelijk dat deze vormen van uitbuiting nog steeds bestaan.
Waddengebied
Toch is er in Nederland veel beschermd natuurgebied, zoals de Natura 2000-gebieden, inclusief de Waddenzee. Maar dit fragmentarisch rentmeesterschap is niet toereikend. De natuur in de Natura 2000-gebieden staat onder druk door een stikstofcrisis waar geen uitweg uit lijkt. Daarnaast wordt de beschermde status van het Waddengebied amper gerespecteerd, met plannen voor een stroomkabel door Schiermonnikoog, alsmede voorgenomen nieuwe gaswinning.
Vanuit het idee dat de mens onderdeel van de natuur is, pleiten wij voor deelnemerschap als alternatief voor rentmeesterschap. Met een plaats aan de tafel kunnen niet-menselijke vormen beter worden vertegenwoordigd, en kan de natuur een eigen positie innemen in plaats van lijdzaam te ondergaan wat de mens met haar van plan is. Dit vereist dat we twee vragen dienen te beantwoorden:
- Wat is de juiste plaats binnen de politiek voor de natuur als actor?
- Op welke manier kan de natuur als actor een positie innemen in het politiek-bestuurlijke krachtenveld, en hoe wordt daar praktisch invulling aan gegeven?