De onderlinge gezamenlijkheid tijdens dit soort bijeenkomsten zie je minder op links: daar voelt het minder hecht. Wat zouden we daaraan kunnen doen?
“Het is ontzettend moeilijk om voor verbinding te zorgen in een tijd die zo individualistisch maakt, onder andere door technologie en de nadruk op geld verdienen. Maar als het lukt, is het zó waardevol. Rondom de verschijning van mijn boek organiseerde ik een leesclub. Ik dacht: misschien komen er 30 mensen opdagen, gezellig. Er kwamen er 180. De ruimte stond bomvol vrouwen die, meer nog dan dat ze met mij wilden spreken, het gesprek met elkaar aangingen.
Er hing een soort elektriciteit in de ruimte. Op een gegeven moment ben ik vertrokken, ze hadden mij niet eens nodig. De vrouwen kwamen ook uit het hele land, velen van hen waren nog nooit bij zo’n event geweest. Ik was een beetje bang dat het preken voor eigen parochie zou worden, maar dat viel hartstikke mee.”
In je boek noem je ook de feministische praatgroepen van de jaren zeventig, maar je roept niet op tot een vergelijkbaar nieuw initiatief. Waarom niet?
“Ik vind het moeilijk om tegen mensen te zeggen wat ze moeten doen. Misschien moet ik daar beter in worden, maar ik ben zo’n typische filosoof die wil dat mensen hun eigen keuzes maken. Alleen doen ze dat dus niet vanzelf. Terwijl: het delen van je eigen ervaringen helpt écht. Anderen delen dan gemakkelijker terug, die herkenning geeft steun én maakt het systeem dat eronder schuilgaat duidelijk. Ik denk dat de erfenis van het tijdperk-Rutte hierbij ook niet helpt. We zijn doorgeschoten in het liberale gedachtegoed, weggedreven van een gevoel van saamhorigheid. Nu het nog meer de verkeerde kant op dreigt te gaan, hoop ik dat er meer van dit soort initiatieven ontstaan. Ook los van mijn eigen plannen op dit vlak, want ik zou best vaker zoiets willen organiseren. Never waste a good crisis.”
Laatst schreef je in de Volkskrant over het fenomeen tradwives; vrouwen die zelf vinden dat het huishouden en gezin hun enige verantwoordelijkheden zijn. Ze zijn gigantisch populair op sociale media. Wat vind je van die ontwikkeling?
“Ja wat denk je? Doodeng natuurlijk. Lekker in je keukenschort financieel afhankelijk zijn; die vrouwen zijn heel extreem. Maar wat ik eerlijk gezegd nóg enger vind, zijn vrouwen die precies dezelfde levensstijl aanhangen maar dat niet benoemen als zijnde tradwife. De subtiele versie, die gelukzalig brood bakt en na haar zeven zwangerschappen meteen weer strak in het vel zit. Zij kruipen onder je huid en in het algoritme zonder dat je het doorhebt.”
Wat is de rol van de media, de journalistiek, hierin?
“We moeten niet in elke situatie zo krampachtig vasthouden aan het brengen van twee kanten van een verhaal. Laatst had ik het met een kennis over het recht op abortus, en dat daar wereldwijd aan gemorreld wordt. Hij zei: ‘Het is toch goed, dat dit een open gesprek is en we erover blijven praten of we dit willen of niet?’ Ik viel bijna van mijn stoel. What is next, gaan we dan alles weer opengooien? In mijn opinie zijn sommige gesprekken gewoon afgerond. We hoeven het niet meer te hebben over of Zwarte Piet racistisch is of niet, dat ís gewoon zo, punt.