Deze Helling gaat over de vragen en verhalen van politieke kunstenaars. Politieke kunst wil de wereld niet alleen verbeelden; zij wil de wereld veranderen. Politieke kunst is daarom de natuurlijke bondgenoot van progressieve politiek.
Steeds meer kunstenaars sluiten zich aan bij sociale en politieke bewegingen. Florian Malzacher onderzoekt wat kunstenaars en activisten gemeen hebben, waar er overlap is en waar ze haaks op elkaar staan?
Het werk van Tania Bruguera is controversieel, ook onder politieke kunstenaars. In haar Political Art Statement zegt ze onder meer dat de politieke kunstenaar niet uit is op acceptatie of instemming. In deze editie meer over deze Cubaanse installatie- en perfomancekunstenaar en haar opvattingen over politieke kunst.
Politieke kunstenaars zoeken de spanning tussen de wereld van de kunst en die daarbuiten. Met hun werk willen ze echt effect sorteren en ontwikkelen ze daarvoor strategieën. Anke Coumans legt uit hoe die werken.
Ruben Keijser en Martine Velez gaan in gesprek over kunst buiten de kunstsector. Dit doen zij aan de hand van twee kunstenaars die verschillend te werk gaan: beeldend kunstenaar Jonas Staal en beeldend kunstenaar/ontwerper Matthijs de Bruijne.
Verder in dit nummer: interviews met de Amerikaans-Nederlandse sociologe Saskia Sassen en met Ine Gevers, curator zonder museum. Mark Schalken, ontwerper van de Helling, stelt dat design onmiskenbaar politiek is. En Steven ten Thije zet op een rijtje welke bijdrage kunst levert aan een samenleving in al zijn diversiteit.